Våfflor

Idag har vi ärat dagen och ätit våfflor...mmmmm...sååå gott...



Jungfru Marie Bebådelsedag, Herrens bebådelse, firas den 25 mars, nio månader före jul, för att högtidlighålla att Jesus "blev till" i Marias sköte. Jungfru Marie bebådelsedag handlar om hur ängeln Gabriel bebådade (förutsade) Jesu födelse.

År 1684 infördes traditionen att, när 25 mars infaller i stilla veckan, fira jungfru Maria bebådelsedag på lördagen före palmsöndagen eller på tredjedag påsk. Medan denna tradition fortlever i den katolska och ortodoxa kyrkan är seden sedan 1953 ändrad i Svenska kyrkan, där dagen numera alltid firas på söndagen som infaller 22-28 mars, såvida inte palmsöndagen infaller under denna period eller tidigare; då placeras Jungfru Marie bebådelsedagsöndagen före palmsöndagen.[1]

 

Våffeldagen [redigera]

Våffla med sylt och vispgrädde.

Förr kallades denna dag, som var en helgdag, för vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag.[2]

 

Vad skönt och smidigt det är när man kan kopiera från uppslagsböcker...hahaha...nu vet vi varför vi äter våfflor just denna dag...


Kommentarer
Postat av: Lisbet

Vad du är duktig, det hade jag ingen aning om. Nu får man åka hem och fira med några våfflor. Är tyvärr så hes idag så jag måste försöka att vara tyst, det är inte lätt, men äta det kan jag.



2009-03-25 @ 16:26:41
Postat av: l

2009-03-25 @ 16:27:14
Postat av: lotta

trodde det va för att hönorna började värpa ägg i överflöd och man därför bakade våfflor för att ta vara på äggen.förr värpte hönorna efter ljuset så det så å bonne som jag är så får det va så hehe

2009-03-25 @ 22:44:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0